Heste- og dyreværksted

Tinnetgaards Heste- og dyreværksted

Tinnetgaards heste- og dyreværksted har heste, hunde, katte, kaniner og andre smådyr, som passer ind i dagligdagen alt efter behov og ønsker.

Der er mulighed for at have sin egen hest med, ligeledes har du mulighed for at have din kanin med. Du kan efter aftale have smådyr på dit værelse.

Undervisningen er udpræget praktisk orienteret og metoden er mesterlæreprincippet med sidemandsoplæring. Den teoretiske undervisning vil primært ske mundtligt med udgangspunkt i den praktiske hverdag.

Undervisningen følger årets gang.

Hesteassistereret terapi på Tinnetgaard

Heste har en dokumenteret evne til at virke helbredende på mennesker med psykiske eller sociale problemer. Heste er ikke dømmende af natur, hestene møder mennesket med åbenhed og vurderer det på stemme, kropssprog og vejrtrækningen. Hesten spejler menneskets måde at kommunikere på og reagerer ud fra menneskets kropssprog, sindsstemning og dets adfærd.
På Tinnetgaard ser vi det som en træning i sociale adfærdsregler – På denne måde kan det også bruges som træning i at skabe sociale relationer/kontakter.

I hesteterapien på Tinnetgaard arbejder vi med den personlige udvikling af den enkelte elev. Det gør vi med hesten som samarbejdspartner. Vi arbejder med kontakt, kommunikation, kropssprog og lederskab.

Ridningen kan være en del af terapien, men det er kontakten med hesten der er det centrale i hesteterapien. Når eleven har udviklet sine kompetencer i hesteterapien, arbejder vi videre med næste skridt som kan være at komme op og ride på hesten.
Med små succesoplevelser baner vi vejen til de større successer. På denne måde vil eleven mestre flere ting og dermed opnå en større selvtillid samt et større selvværd.

Tinnetgaards beliggenhed, i naturskønne omgivelser ved Gudenåens udspring gør det muligt også at benytte naturen i terapien. Naturen har unikke egenskaber, den danner en fysisk ramme for vores arbejde. Vores kroppe og sind finder ro og balance, når vi opholder os i naturen. Natur kombineret med hestene kan være: En køretur i hestevogn, gennem Tinnet Krats smukke stier. En gåtur med en hest som hjælper, hvilket øger motivationen for at komme ud og gå, og giver en mening for eleven med at komme ud og samtidig motionere.

På Tinnetgaards hestelinje står et stærkt fagligt team klar til at tage hånd om dine problematikker. Vi har egen Psykolog og Social og Special pædagog tilknyttet direkte til denne linje. Begge med stor erfaring i arbejdet omkring heste og mennesker.

Hesteværksted på Tinnetgaard

Pædagogisk ridning på Tinnetgaard:
Den pædagogiske ridning adskiller sig en smule fra Hesteterapien. Det gør den ved at vi her laver aktiviteter fra ryggen af hestene. Aktiviteter som skaber succesoplevelser både for den enkelte elev, men også i et samspil med andre elever.

Som rytter har man følgende kompetencer: Koncentration, balance, samarbejdsevne, tillid, anerkendende kommunikation, at tage ansvar. Disse kompetencer er netop nogle af dem vi arbejder aktivt med at fremme ved vores elever gennem ridningen.

Aktiviteter kan være: Lær at ride med pædagogisk hjælp, ridning på tur, springning, dressur, pony games, ringridning,

Staldmedarbejder:
Som elev på Tinnetgaard er det muligt at blive en del af hestelinjen. Undervisningen er udpræget praktisk orienteret og metoden er mesterlæreprincippet med sidemandsoplæring. Den teoretiske undervisning vil primært ske mundtligt med udgangspunkt i den praktiske hverdag.

På denne linje arbejder vi med pasning af hestene og gårdens smådyr.
– Heste
– Geder
– Kaniner
– Grise
– Katte

De primære arbejdsopgaver som staldmedarbejder:

  • At passe og håndtere gårdens dyr.
  • Fodring
  • Muge ud, og strø.
  • Tjekke hegn på folde.
  • Kørsel med hestevogn.
  • Ridning i egen ridehal eller i den skønne natur
  • Pasning og pleje af udstyr.
  • Dyrevelfærd.
  • Køre mindre maskiner.
  • Bestilling af foder mm.

Tinnetgaard har mange gode samarbejdspartnere, hvor eleverne har mulighed for at komme i praktik. Vi har gode kontakter til både rideskoler, stutterier, dyrekenneler, landmænd mm.  Det giver en god mulighed for at få en uddannelse som landbrugsmedhjælper, eller dyrepassermedhjælper.

Medbring egen hest:
Når du bor på Tinnetgaard har du mulighed for at medbringe din egen hest.
Som udgangspunkt går vores heste i løsdrift, med adgang til store læskure og store folde.
Der fodres med wrap ad libitum. Og vitaminer.

Har din hest brug for yderligere medbringes dette selv. Det er muligt at få hesten på boks i vinterhalvåret.

Vi har en mindre ridehal, og en udendørs 20×60 bane på vej.
Der er fra Tinnetgaards hestestald direkte adgang til naturskønne stier omkring Gudenåens udspring, i landskabet omkring Tinnetgaard er der et stort net af afmærkede ruter ca. 50 km fantastisk natur. Et fantastisk sted til en ridetur der giver ro og balance for krop og sjæl.

Når du har din egen hest med på Tinnetgaard, er der altid kvalificeret personale til stede. Og der er altid mulighed for at få hjælp og besvare spørgsmål.
Ved smed/dyrlæge besøg samler vi ofte alle heste på samme tid, og aftaler en dag hvor elever kan være med og blive klogere på både hovpleje, tandpleje og hestens fysiske helbred.

Når hesten bruges i fritiden, er det på eget ansvar.
Du skal være villig til at hjælpe til i weekender og ferier med at passe hestene, når du har din egen hest opstaldet på Tinnetgaard.

Se vedhæftet hestekontrakt (den skal anonymiseres)
Pris for opstaldning af hest på Tinnetgaard aftales i forbindelse med indgåelse af hestekontrakt.

Tinnetgaards heste:
På Tinnetgaard har der altid været fjordheste, de har altid været en del af gården. Hestevognsture og rideture ud i det smukke landskab har altid været en del af gårdens historie.

Fjordhesten er en af de ældste hesteracer i Europa. Den kommer fra Norge og bærer et præg af Norges natur og folk i sig. Når du kigger i øjnene på en fjordhest, skal de være som en midsommeraften, store, dybe og klare.

Det er en lærenem hest, den er arbejdsom, den har et unikt glimt i øjet, den er venlig og imødekommende og dømmer ikke. Alt det som vi vægter højt i vores arbejde med vores elever, opfylder fjordhesten. Det gør den til den perfekte terapihest.

Mange af Tinnetgaards fjordheste er født og opvokset på gården, eller indkøbt som unge. De varetager derfor opgaven som terapihest med stor ro og balance.

Udover fjordheste har vi også Ardennere.
En Ardenner er også en koldblodshest, den stammer fra den nord svenske hesterace. Den har mange fællesstræk med fjordhestene, den besidder også de vigtige egenskaber som fjordhesten, den er nøjsom, venlig og blid.
Ardenneren er en stærk hesterace, den egner sig derfor til de helt store ryttere, og ønsker du at ride med støtte fra vores ridepædagog, er det også muligt.

På Tinnetgaard avler vi også fjordheste, og der er derfor mulighed for at være med fra start i hestens liv. Fra bedækning af hoppen, scanninger, foling, træning af den unge hest, og til ridning af den unge hest, som nu skal klargøres til livet som terapihest på Tinnetgaard.

Gennem alle vores forskellige uddannelses og beskæftigelsesmuligheder: STU, Ressourceforløb og Beskyttet beskæftigelse er det muligt at arbejde i de værksteder der har ens interesse.